top of page
  • Writer's pictureVšĮ Socialinių inovacijų centras

ŠIAULIAI ATVĖRĖ SOCIALINIŲ DIRBTUVIŲ DURIS NEĮGALIESIEMS

Tuoj bus du mėnesiai, kaip Šiauliuose VšĮ Socialinių inovacijų centras atvėrė socialinių dirbtuvių duris ir pradėjo teikti šių dirbtuvių paslaugas asmenims su proto ir (ar) psichikos negalia.

Šio socialinės dirbtuvės remiasi ZERO WASTE filosofija: dirbtuvėse kuriami rankdarbiai yra ir bus gaminami naudojant antrinę žaliavą: dėvėtus drabužius, naudotą popierių, butelius.

Socialinių dirbtuvių dalyviai – darbingo amžiaus asmenys, turintys proto ir (arba) psichikos negalią. Šiuo metu projekte dalyvauja dvylika darbingo amžiaus moterų iš Kelmės rajono „Aukštelkės socialinės globos namų Grupinio gyvenimo namų”.




Svarbiausia formuoti darbinius įgūdžius


Socialinė darbuotoja Justina Antanina Balčiūnaitė sako, kad pagrindinės šių socialinių dirbtuvių funkcijas – tai darbinių įgūdžių formavimas; rinkoje paklausių prekių ir paslaugų gaminimas ir realizavimas bei šalies darbdavių informavimas ir švietimas.

Socialiniai dirbtuvių darbuotojai rengia dirbtuvių dalyvių individualius planus ir užtikrina jų įgyvendinimą; vertina individualius asmenų pasiekimus ir gebėjimus; padeda asmenims spręsti socialines problemas; kuria dalyvių dienos (savaitės ir mėnesio) veiklų grafikus.

Užimtumo specialistas, įvertinęs dalyvių galimas darbines galimybes, organizuoja gamybos ir paslaugų teikimo veiklą; numato darbines užduotis ir jas pritaiko pagal asmens turimus gebėjimus; atkuria prarastus ir ugdo naujus asmenų bendruosius ir specialiuosius darbinius gebėjimus.


Naudoja antrines žaliavas


Kelmiškės projekto dalyvės socialinėse dirbtuvėse mokosi naudotų drabužių ir audinių paruošimo tekstilės gaminių gamybai: ardymo, karpymo, lyginimo. Kita jų veiklos sritis – naudoto popieriaus paruošimas gamybai: smulkinimas, mirkymas, košimas, džiovinimas.

Dar viena veiklos sritis susijusi su naudotų butelių paruošimu (pjaustymu, valymu, plovimu, šlifavimu), iš kurių bus gaminamos žvakės.

Dirbtuvių dalyvėms yra ugdomi baziniai darbiniai įgūdžiai kaip punktualumas, instrukcijų laikymasis, veikos planavimas, dalijimasis instrumentais, bendradarbiavimas, dėmesio sukaupimas ir pan.


Lavinasi smulkioji motorika


Siekiant lavinti dalyvių smulkiąją motoriką SIC socialinėse dirbtuvėse darbai ir prasidėjo nuo audimo bei mezgimo. Taipogi buvo siekiama išsiaiškinti ir jau turimus dalyvių sugebėjimus. Galvojau, kad ne man tokie darbai, bet kai pradėjau austi tuos skirtukus, tai labai smagu pasirodė. Ir, žinokit, noriu aš ir toliau daryti, laukiu vis“, – kalbėjo Virgilija.

Įsibėgėjus darbams kelmiškės dalyvės pradėjo kurti didesnius gaminius: kojines, įvairių tipų kilimus, naudodamos įvairius skirtingus raštus bei įvairius siūlus. „Ar gražiai mezgu kilimą? Stengiuosi, ar ne? Aš nekalbu daug, stengiuosi gerai dirbti“, - taip savo darbą apibūdina darbščioji Žana, kuri jau pradėjo savo 4-ąjį kilimą!

„Moterys su skirtingomis patirtimis ir istorijomis, bet visos siekiančios naujų patirčių ir teigiamų pokyčių savo gyvenime…Tačiau svarbiausia – kad yra motyvuotos ir nori tobulėti! Mūsų tikslas yra tik dar labiau didinti motyvaciją ir po truputį integruoti projekto dalyves į darbo rinką“, - pabrėžia užimtumo specialistė Silva Plavičienė.


Vienetiniai rankdarbiai pakelia savivertę



Šioms socialinėms dirbtuvėms pirmasis mėnuo buvo sėkmingas. Agnė Višniauskaitė, socialinė darbuotoja, pastebi: „Keletas merginų iš pradžių tikrai nepasitikėjo savimi, joms reikėjo nuolatinių padrąsinimų. Tačiau, pačios pastebėjusios, kad joms sekasi, bei gaudamos padrąsinimų, nepasitikėjimą savimi reiškė vis rečiau. Dabar visos stengiasi bei nenuleidžia rankų, visuomet klausia, jeigu nesupranta, kaip atlikti kai kurias užduotis.“

Matyti ir akivaizdūs rezultatai – galima džiaugtis moterų gebėjimais kuriant unikalius rankdarbius. Projekto dalyvės iš antrinių žaliavų audžia kilimus, neria servetėles, pina skirtukus bei gamina skiautinius. „Aš moku nerti servetėles. Jau ne vieną komplektuką esu nunėrusi. Labai gražu, kai pasidedi ant stalo... Po puodeliais, arbatinuku“ – savo patirtimi dalinosi Džilda. „Aš moku gražias šlepetes megzti. Žiūrėk, atvežiau parodyti, mane išmokė Sonata (kita projekto dalyvė)“, – savo darbais grožėjosi Ramunė.


Užimtumo specialistė Silva Plavičienė, dirbanti socialinėse dirbtuvėse, akcentuoja, kad svarbūs ne tik sukurti rankdarbiai: „Mes mokome ir mokomės vienos iš kitų darnaus bendravimo, savitarpio supratimo ir pasitikėjimo kitais... O laikas, praleistas socialinėse dirbtuvėse, keičia mūsų klienčių savivertę: jos didžiuojasi kiekvienu nauju savo pasiekimu ir gebėjimu, kad ir kaip kartais nelengvai tai būna pasiekta.“


Pardavimai


Visi Socialinių inovacijų centro socialinėse dirbtuvėse pagaminti rankų darbo kūriniai yra parduodami sicdirbtuves.com elektroninėje parduotuvėje, etsy.com ir kitose elektroninėse platformose. Taip pat, projekto dalyvės savo dirbinius pristatys ir pardavinės Šiaulių miesto šventėse, mugėse, SIC socialinių dirbtuvių patalpose.


Šiuo projektu tikimės ne tik sėkmingos dalyvių integracijos į darbo rinką, bet ir šviesti visuomenę ir keisti jų požiūrį į žmonių su negalia gebėjimus ir darbingumą.

69 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page